Što je vitamin C?

Vitamin C esencijalni je nutrijent s mnogobrojnim pogodnostima za zdravlje. Djeluje kao antioksidans, čime pomaže u zaštiti stanica i tkiva od oksidativnog oštećenja. Pokazalo se da oksidativno oštećenje dovodi do razvoja različitih kroničnih bolesti poput raka, mrene i bolesti srca.

Koje su prednosti vitamina C?

Vitamin C pomaže tijelu apsorbirati željezo, zato pomaže i u prevenciji anemije. Vitamin C također pomaže održavanju zdravlja kostiju, zuba, hrskavice i desni te igra ulogu u održavanju snažnog imuniteta. Istraživanja pokazuju da vam u slučaju prehlade može pomoći u borbi protiv simptoma i skratiti njihovo trajanje.

Koji su najbolji izvori vitamina C u hrani?

Vitamin C jedan je od razloga zašto je tako važno redovito konzumirati voće i povrće! Nalazi se u sljedećem:

 • citrusima, na primjer narančama, limetama i limunima
 • jabukama
 • jagodama
 • rajčicama
 • brokuli
 • paprici
 • cvjetači

Koliko mi je vitamina C potrebno svaki dan?

Vitamin C esencijalni je nutrijent, što znači da ga naš organizam ne može proizvesti, pa ga možemo dobiti samo putem hrane ili dodataka prehrani.

Kada je riječ o odgovarajućim razinama unosa vitamina C, važno je zapamtiti da je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odredila donji limit, a da sve ovisi od tome koje pogodnosti za zdravlje zapravo tražite:

 • Preporučen dnevni unos vitamina C: 80 mg/dan*
 • Maksimalni dnevni unos vitamina C: nema preporuke

*To je preporučena minimalna količina potrebna za sprječavanje nedostatka, a ekvivalentna je konzumiranju 1 ½ naranče dnevno.

Pogodnosti za zdravlje, poput podrške imunološkom sustavu i antioksidativna podrška zahtijevaju dnevni unos vitamina C veći od minimuma. Dodatak prehrani s vitaminom C može vam pomoći ostvariti veći unos, što može biti posebno važno za one koji ne konzumiraju redovito preporučenih 7 do 10 obroka voća i povrća na dan, kao i radi dodatne imunološke zaštite tijekom sezone prehlade i gripe.

Kada trebam uzeti dodatak prehrani s vitaminom C?

Vitamin C topiv je u vodi, što znači da ga tijelo apsorbira prema potrebi tijekom cijelog dana. Da biste unijeli maksimalnu količinu, važno je podijeliti doze tijekom dana.

Na primjer:

 • odaberite dodatak prehrani od 500 mg i uzmite ga dvaput dnevno ili
 • odaberite formulu s odgođenim otpuštanjem s većom dozom radi praktičnosti jer ćete time omogućiti otpuštanje manjih količina vitamina C tijekom razdoblja od šest do osam sati

Postoje li neki dodatci prehrani koje trebam izbjegavati kad uzimam vitamin C?

Vitamin C može se sigurno uzimati zajedno s mnogim drugim proizvodima za poboljšanje zdravlja. Najbolje će biti da se prije uporabe posavjetujete sa zdravstvenim djelatnikom ako uzimate analgetike / protuupalne lijekove (visoke doze aspirina), antikoagulante (varfarin), kemoterapijska sredstva ili estrogene (zamjensku hormonsku terapiju ili kontracepcijska sredstva).

Viri:

[1] Douglas RM, Chalker EB & Tracey B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev 2000; 34(2): CD000980.

[2] Hemila H & Douglas RM. Vitamin C supplementation and common cold symptoms: factors affecting the magnitude of benefit. Med Hypotheses, 1999; 52(2): 171-178.

 

RECEPT: KREMASTA JUHA OD CVJETAČE

Zima je savršeno vrijeme za domaću juhu koja jača imunitet, a priprema se od cvjetače bogate vitaminom C. Svaka šalica cvjetače osigurava fascinantnih 125 miligrama vitamina C.

Stavite košaru za kuhanje na pari iznad lonca s pet do sedam centimetara vode na dnu. Zakuhajte na velikoj vatri. U košaru stavite 5 šalica narezane cvjetače. Pokrijte i kuhajte na pari nekoliko 10 minuta, dok cvjetača ne omekša.

 1. Dodajte 2 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca i 170 g svilenog tofua u blender.
 2. Zatim dodajte kuhanu cvjetaču, ½ žlice češnjaka u prahu i 120 g sira cheddar.
 3. Pokrijte i uključite blender te miksajte dok ne dobijete glatku i ravnomjerno zagrijanu smjesu.
 4. Odmah poslužite.

Recept prilagođen prema: www.carascravings.com 

Napomena: ovdje navedene informacije namijenjene su samo kao smjernice, a ne za tretiranje, liječenje ili sprječavanje bilo kojeg stanja ili bolesti. Prije uzimanja bilo kojeg prirodnog proizvoda namijenjenog poboljšanju zdravlja uvijek se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom

 

Autor: Michelle Latinsky, licencirana nutricionistkinja