Vitamin C topiv je u vodi i snažan je antioksidans koji igra aktivnu ulogu u mnogim ključnim funkcijama organizma. Vitamin C, koji ljudi najčešće hvale kao preventivni nutrijent koji pomaže u obrani od prehlade i gripe, u ogromnim količinama uzimaju svi koji brinu o svojem zdravlju. Međutim, taj nutrijent čini više od zaštite od kihanja! Značajno doprinosi zdravlju desni, zuba, hrskavice i kapilara, a očito je i da vitamin C znači više nego samo citrusi i imunitet. Spremni ste za otkrivanje njegovim značajki? Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati o vitaminu C.
Jedan je od ključnih markera ukupnog zdravlja
Vitamin C kritičan je za borbu protiv opasnih slobodnih radikala koje svakodnevno srećemo, a važan je i kao nutrijent za optimalno zdravlje. Iako mnoge biljke i životinje mogu proizvoditi vlastite zalihe, ljudi su jedna od rijetkih vrsta koja to ne može. Zbog toga je vitamin C bitan dio naše prehrane. Budući da je veći unos usko povezan s manjom pojavnošću bolesti, naširoko se pretpostavlja da su razine ovog nutrijenta u organizmu dobar indikator ukupnog zdravlja neke osobe. Iako je nedostatak rijedak, pokazuje se je vitamin C jedan od prvih nutrijenata koji najbrže nestaje kod pušača, osoba koje konzumiraju alkohol, kod pretilih osoba i osoba pod stresom.
Štiti vašu kožu
Uz antioksidativnu funkciju, vitamin C penje se i na vrh popisa nutrijenata zaslužnih za ljepotu. Dokazano pomaže smanjiti upale kože, a regulira i sintezu strukturnog proteina kolagena igrajući veliku ulogu u njegovom stvaranju. Vitaminu C također se pripisuju zasluge za praktično sprječavanje fotostarenja, odnosno preranog starenja zbog UV zračenja.
Može pomoći u smanjenju makularne degeneracije
Gotovo sve stanice u organizmu ovise o vitaminu C, uključujući one u očima. Zapravo stanicama u očima vitamin C potreban je za pravilan rad. Unos vitamina C smanjuje opasnost od razvoja mrene, koju mogu prouzročiti čimbenici životnog stila poput pušenja, dijabetesa i uzimanja steroida, koji svi smanjuju zalihe vitamina C. Osobe koje imaju rizik od starosne makularne degeneracije, degenerativnog stanja koje zahvaća središnji dio retine te izaziva gubitak vida i izobličenja, mogu imati koristi od uzimanja najmanje 500 mg vitamina C dnevno. Istraživanje Američkog udruženja za optometriju (American Optometric Association) zaključilo je da bi uzimanje dodataka s tim snažnim nutrijentom u kombinaciji s drugim esencijalnim nutrijentima poput cinka i vitamina E moglo usporiti tu bolest za oko 25 %, a oštrinu vida za 19 %.
Pomaže u apsorpciji željeza
Bitan mineral koji je vašem tijelu potreban da bi ostalo u dobroj kondiciji. Problem je to što njegova konzumacija ne znači i apsorpciju. Askorbinska kiselina ili vitamin C nadopunjuje sposobnost vašeg organizma da apsorbira željezo. Nakon što je željezo apsorbirano, koristi se za stvaranje hemoglobina, proteina koji vaše tijelo upotrebljava kako bi potaklo prijenos kisika u eritrocitima. Željezo također donosi mioglobin, protein koji pomaže u pohranjivanju suvišnog kisika. Vitamin C skriva nehemoglobinsko željezo i sprema ga tako da se može lakše apsorbirati. Jedno istraživanje čak tvrdi da konzumiranjem najmanje 100 mg hrane pune vitamina C uz obrok može povećati apsorpciju željeza najmanje 67 %!
Dobra je vijest da se mnoge visokodostupne namirnice mogu pohvaliti visokim vrijednostima tog supernutrijenta, pa je njegovo održavanje u prehrani lakše nego jedenje po jedne naranče svakog sata. Namirnice poput brokule, crvene paprike, pa čak i zimske bundeve mogu vam dati ono što vam je potrebno za uživanje u pogodnostima vitamina C. Potrebna vam je inspiracija? Ova juha od muškatne bundeve bit će dobar početak.
JUHA OD MUŠKATNE BUNDEVE
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja svježeg češnjaka, nariban
2 žličice naribanog svježeg đumbira
1 mala glava luka, nasjeckana
1 stabljika celera, nasjeckana
1 velika mrkva, nasjeckana
2 srednja krumpira, kockana
1 velika muškatna bundeva (očistite i ogulite), kockana
5 šalica pileće ili povrtne juhe
Sol i papar po ukusu
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje laganoj vatri. Dodajte češnjak i đumbir. Kuhajte jednu minutu, dok češnjak ne postane staklast. Dodajte luk, celer, mrkvu i kuhajte pet minuta, dok luk lagano ne porumeni. Dodajte krumpir i bundevu.
Ulijte toliko juhe da pokrije povrće. Prokuhajte i smanjite vatru na srednje nisku, poklopite posudu i pustite 40 minuta ili dok sve povrće ne omekša.
Premjestite juhu u blender i miješajte dok ne postane glatka. Vratite u lonac i stavite lagano kuhati, razrjeđujući juhu s dodatnom juhom ili vodom ako je potrebno da biste postigli željenu konzistenciju. Prije posluživanja začinite solju i paprom.
Viri:
[1] Zelman, K. M. (2010, January 7). Vitamin C Benefits, Sources, Supplements, & More. Retrieved from https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1.
[2] Benzie, I. F. (1999, May). Vitamin C: prospective functional markers for defining optimal nutritional status. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10466192.